Plavba do neznáma

Monday 4 January 2016


1. leden se nesl ve znamení plavby. Ano, včera jsme se také plavili, ale na Jet boats, tentokrát to bylo na velké lodi, opravdové plachetnici. Nikdy jsem se na lodi neplavila více jak půl hodiny, když tedy nepočítám trajekt, takže tohle byla moje premiéra. Naše plavba byla od odpoledne do dalšího rána. Strach jsme tentokrát neměla, protože jsme pluli po řece a ne po oceánu, i když né tak docela!




V půl páté odpoledne vyplouvala naše loď z přístavu Milford Sound vstříc krásným fjordům. Ovšem nejednalo se o nudný zážitek, kdy jen sedíte na palubě, čekáte, že třeba, možná něco uvidíte, jednalo se o cestu plnou překvapení a dobrodružství.

Naše první dobrodružství začalo hodinu po vylodění z přístavu, kdy jsme byli z lodi převezeni malými motorovými čluny na břeh. Odtud následovala hodinová procházka pralesem, který byl plný ptáků a nádherné bujné vegetace. Dokonce se nám poštěstilo vidět i místního papouška Kaka. Jedná se o začátek nebo konec čtyřdenní tracku Milford Sound.

Procházka byla krátká, trvala asi hodinu a půl. Bylo velice příjemné se procházet bushí s čerstvým vzduchem, za doprovodu zpívajících ptáků. Po malém tracku jsme byli odvezeni zpět na plachetnice.

Následovala večeře složená ze tří chodů. Výborné! Loď přes noc zakotvila a my se vydali ulehnout do našich kajut. Kajuty byli malinkaté, přeci jen jste na lodi, nicméně byli velice hezké a skvěle se tam spalo.

Ráno jsme vstávali velmi brzy, abychom neminuli zlatý hřeb plavby. Fjordy. Asi na hodinu jsme vpluli do Tasmánského moře obklopeni krásnými fjordy, které byli osvíceny paprsky vycházejícího slunce. Bylo to krásné, ale rozhodně to nebylo vše!

Poštěstilo se nám vidět tulení rodinky, skákající delfíny, kteří chvíli doprovázeli naši plachetnici a ohromné vodopády. Plavba byla nádherná a překonala všechna moje očekávání. Jako milovník zvířat musím říct, že vidět tuleně a delfíny na živo je úplně něco jiného, než-li zavřené v ZOO.

 A kam poplujeme nebo spíše pojedeme zítra?











No comments:

Post a Comment