Na kajacích za lachtany

Monday 28 December 2015


Včerejší dobrodružství na koních nám nestačilo, takže jsme se vydali na další dobrodružnou výpravu, ale tentokrát na lodích! Naše plavba byla neuvěřitelná, ale také poměrně vyčerpávající. Kajaky vyjížděli již brzy ráno, protože plavba měla celkově zabrat přes dvě hodiny a my se nemohli dočkat. Zároveň nás však svírala určitá nejistota, přeci jen vyjet v poměrně nestabilních lodích (kajacích) na širé moře, to není jen tak.

Byla nám však přidělena průvodkyně Camei (maorka), která nás zavedla do krásných mořských končin. Žádné dobrodružství se ale neobejde bez instrukcí a patřičného vybavení. A ani náš výlet se bez nich neobešel, instrukce byly řečeny a kajaky (dvoumístné) byly připraveny, teď už jen zbývalo vybavit nás bezpečnostními opatřeními. Záchranné vesty, guma pro zachycení na kajak, (kterou jsme měli danou od pasu pro nohy), spousta opalovacího krému, kšiltovka a sluneční brýle - to bylo naše vybavení!

Vše tedy bylo připraveno, včetně nás, takže jsme se mohli vydat na cestu. Pádlovali jsme asi půl hodiny od pláže k malému útesu. Počasí nám opravdu hrálo do karet, téměř bezvětří a jasně zářící Slunce. Když jsme dojeli k útesu, začínali nás trochu bolet ruce, ale před námi byla ještě dlouhá plavba.

Od útesu začal foukat vítr, ale nebylo to nic nepřekonatelného. Houpali jsme se na vlnách a pomalu, ale jistě se blížili k první pláži, která však nebyla naší zastávkou. Průvodkyně nám dala dvě možnosti: 1. Budeme relaxovat hodinu na pláži, 2. Pojedeme dvacet minut k ostrovu, kde žijí lachtani a jejich mláďata, která jsou čerstvě narozená.

Hádejte, co jsme si vybrali? Lachtany! Samozřejmě! Přeci si nenecháme ujít takovou příležitost. Pádlovali jsme tedy k ostrovu a vítr sílil. My jsme se však nevzdávali a náš elán gradoval, když jsme uviděli první lachtaní rodinku. Neubránila jsem se úsměvu, když jsme viděla, jak jsou takto ve volné přírodě na širém moři lachtani se svými úchvatnými mláďaty šťastní...:)

Bylo opravdu nádherné je pozorovat, ale vítr hodně zesílil, takže jsme se potřebovali rychle dostat na pláž. Dostali jsme se na ní asi do dvaceti minut. Byla to malinká pláž nebo spíše taková zátoka. Vychutnávali jsme si pohled na nádherný oceán a u toho jedli oběd.

Měli jsme odpádlováno a byli jsme šťastní! Upádlovali jsme přes 10 kilometrů, celkem naše plavba na kajaku trvala skoro 3 hodiny. Viděli jsme nádherné lachtany s miminky a jen čekali na člun, který pro nás přijel asi do hodiny.
Když jsme se člunem vraceli k base campu, bylo to zábavnější, než jsem čekala. Loď v té rychlosti na vodě vysloveně létala.

Po návratu jsme si vychutnali dobrůtky v kavárně a pak následovala dlouhá procházka po krásné písečné pláži, byl odliv, takže jsme mohli zajít daleko do moře.
(Jinak po téměř 3 dnech na severním pobřeží máme pocit, že je zde odliv neustále...)

Když jsme večer přijeli, byli jsme rádi, že jsme v posteli, protože nás kajaky do slova a do písmene vyčerpali.

Máte chuť na palačinky? Tak to se Vám zítra dobře počte!
PS: S fotkami platí zase to samé jako včera-jsou foceny na GoPro, takže nic moc kvalita, za což se omlouvám!


 (na 5. kamenu z prava si můžete všimnout takové hnědé kuličky-to je lachtan)



 (takto poté vypadal odliv)

2 comments: